Príloha č. 4
k nariadeniu vlády č. 626/2004 Z. z.
NÁLEŽITOSTI SPRÁVY, KTORÁ SA PREDKLADÁ PODĽA § 9
Správa uvedená v
§ 9 musí obsahovať a poskytnúť minimálne nasledujúce informácie. Časti A až D sa týkajú
správ o monitorovaní vykonávanom podľa
§ 4 alebo
§ 7. Časť E sa týka správ o monitorovaní vykonávanom podľa
§ 8.
A. Pri každej zoonóze a pôvodcovi zoonózy sa musia najskôr opísať tieto údaje (neskôr
sa podávajú správy len o zmenách):
a) monitorovacie systémy (stratégie odberu vzoriek, frekvencia odberu vzoriek, typ
skúšobnej vzorky, vymedzenie prípadu, použité diagnostické metódy),
b) vakcinačná politika a iné ochranné opatrenia,
c) kontrolný mechanizmus a aj programy, ak je to potrebné,
d) opatrenia v prípade pozitívnych nálezov alebo ojedinelých prípadov,
e) primeraný systém ohlásenia,
f) história choroby a infekcie alebo len choroby, alebo len infekcie v krajine.
B. Každoročne sa musí podať opis týchto údajov:
a) príslušná vnímavá populácia zvierat (spolu s dátumom, ku ktorému sa viažu údaje)
1. počet stád alebo kŕdľov,
2. celkový počet zvierat a
3. metódy dotknutej výroby, ak je to významné,
b) počet a všeobecný opis laboratórií a inštitúcií zapojených do monitorovania.
C. Každoročne sa musia opísať tieto podrobnosti o každom pôvodcovi zoonózy a kategórie
údajov s ich dôsledkami, ktoré sa ich týkajú:
a) zmeny v už opísaných systémoch,
b) zmeny v predtým opísaných metódach,
c) výsledky šetrení a ďalšieho typizovania alebo iné metódy charakterizácie v laboratóriách
(správy sa podávajú samostatne pre každú jednotlivo),
d) celoštátne vyhodnotenie poslednej situácie, trend a zdroje infekcie,
e) závažnosť zoonotického ochorenia,
f) závažnosť v ľudských prípadoch, ako zdroj ľudskej infekcie, nálezov u zvierat a
v potravinách,
g) uznané kontrolné stratégie, ktoré možno použiť na ochranu alebo minimalizáciu prenosu
pôvodcov zoonózy na ľudí,
h) ak je to potrebné, akékoľvek špecifické opatrenie prijaté v členskom štáte alebo
navrhnuté pre spoločenstvo ako celok na základe poslednej situácie.
D. Podávanie správ o výsledkoch preskúmaní
Výsledky sa odovzdávajú s uvedením počtu prešetrených epidemiologických jednotiek
(kŕdle, stáda, vzorky, šarže) a počtu pozitívnych vzoriek podľa vymedzenia prípadu.
Ak je to potrebné, výsledky sa predkladajú spôsobom, ktorý zobrazuje zemepisné rozloženie
zoonóz alebo pôvodcov zoonóz.
E. Údaje týkajúce sa ohniska choroby pochádzajúcej z potravy, a to:
a) celkový počet ohnísk za rok,
b) počet ľudských ochorení a úmrtí v týchto ohniskách,
c) pôvodcovia ohniska, zahŕňajúc, ak je to možné, sérotyp alebo iný úplný opis pôvodcov;
ak identifikácia pôvodcu zoonózy nie je možná, dôvod tejto neidentifikovateľnosti
by sa mal stanoviť,
d) nakazené potraviny a iné potenciálne nosiče,
e) identifikácia typu miesta, kde sa inkriminované potraviny vyrábajú, predávajú,
získavajú alebo konzumujú,
f) faktory, ktoré prispievajú k vzniku ohniska, ako sú hygienické nedostatky pri spracovaní
potravín.