Hmotnosť výrobku [g] |
Dovolená záporná chyba [% hmot.] |
do 1 000 | -5 |
od 1 001 do 2 500 | -3 |
nad 2 500 | -2 |
Ukazovateľ kvality | Druh jedlého obilia | ||||||||||||
Pšenica letná | Pšenica tvrdá |
Pšenica špalda |
Raž siata |
Jačmeň siaty |
Ovos nahý |
Proso siate |
Cirok dvojfarebný |
Kukurica konský zub |
Kukurica pukancová |
Kukurica cukrová |
Pohánka jedlá |
Láskavec | |
Klíčivosť1) najmenej [% hmot.] |
98 | 98 | 98 | 98 | 98 | 98 | – | – | 98 | 98 | 98 | – | – |
HTZ2) najmenej [gram] |
46 | 40 | 35 | 40 | 40 | 24 | 5 | 30 | 250 | 170 | 170 | 20 | 0,69 |
Číslo poklesu3) najmenej [sekunda] |
250 | 250 | 250 | 200 | – | – | – | – | – | – | – | – | – |
Vlhkosť najviac [% hmot.] |
14 | 14 | 14 | 14 | 14 | 12 | 14 | 14 | 14 | 14 | 14 | 14 | 14 |
Bielkoviny najmenej [% hmot.] |
11 | 11 | 11 | 10 | 11 | 10 | 9 | 8 | 9,5 | 10 | 10 | 9 | 18 |
Nečistoty4) najviac [% hmot.] |
0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 |
Zvyšok nad sitom 2,2 22 mm najmenej [% hmot.] |
– | – | – | 98 | – | – | – | – | – | – | – | – | – |
Zvyšok nad sitom 1,8 22 mm, najmenej [% hmot.] |
– | – | – | – | – | 70 | – | – | – | – | – | – | – |
Ukazovateľ kvality | Trieda kvality | ||||
Výberová kvalita |
I. trieda kvality |
II. trieda kvality |
|||
Vlhkosť najviac [% hmot.] | 15 | 15 | 15 | ||
Celé zrná najmenej [% hmot.] | 70 | – | – | ||
Množstvo zlomkov zrna ryže* najviac [% hmot.] – dlhozrnná ryža – strednozrnná ryža a guľatozrnná ryža |
10 6 |
20 16 |
40 30 |
||
Počet zŕn nelúpanej ryže v kg, najviac [kusy] – dlhozrnná ryža – strednozrnná ryža a guľatozrnná ryža |
10 5 |
25 25 |
40 40 |
||
Množstvo chybných zŕn ryže** celkom, najviac [% hmot.] – z toho zŕn pololúpanej ryže |
3 0,5 |
10 1 |
15 5 |
||
Cudzie semená a poškodené semená najviac [% hmot.] |
0,7 | 1 | 2 | ||
Cudzorodé zložky najviac [% hmot.] | 0,2 | 0,2 | 0,2 |
Trhový druh | Vlhkosť najviac [% hmot.] |
Popol1) v sušine najviac [% hmot.] |
Mokrý lepok2) v sušine najmenej [% hmot.] |
Číslo poklesu najmenej [s] |
Pšeničná krupica detská dehydrovaná Pšeničná krupica jemná dehydrovaná Pšeničná krupica jemná Pšeničná krupica hrubá Pšeničná múka polohrubá výberová Pšeničná múka hrubá Zlatý klas Pšeničná múka hladká špeciál 00 Extra Pšeničná múka hladká T 650 Pšeničná múka chlebová Pšeničná múka celozrnná špeciál stredná3) Pšeničná múka Graham4) Pšeničná múka Semolina Pšeničná múka Semolina Graham Pšeničné klíčky5) Pšeničné klíčky dehydrované Pšeničné otruby špeciálne6) |
12 12 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 14 12 15 |
0,48 0,48 0,48 0,48 0,5 0,5 0,6 0,78 1,2 2,35 2,35 1 1,8 5,5 5,5 6,2 |
neustanovuje sa neustanovuje sa neustanovuje sa neustanovuje sa 24 22 24 26 27 22 neustanovuje sa 28 25 neustanovuje sa neustanovuje sa neustanovuje sa |
neustanovuje sa neustanovuje sa neustanovuje sa neustanovuje sa 170 170 170 170 180 neustanovuje sa neustanovuje sa 220 180 neustanovuje sa neustanovuje sa neustanovuje sa |
Trhový druh | Vlhkosť najviac [% hmot.] |
Čierne vločky najviac [% hmot.] |
Pluchy a nelúpané zrná najviac [% hmot.] |
Pšeničné vločky hrubé1) Pšeničné vločky jemné |
14 14 |
0,5 0,5 |
0,2 0,2 |
Trhový druh | Vlhkosť najviac [% hmot.] |
Popol v sušine najviac [% hmot.] |
Číslo poklesu najmenej [s] |
Ražná múka celozrnná stredná Ražná múka výražková Ražná múka chlebová |
15 15 15 |
2 0,65 1 |
90 110 110 |
Trhový druh | Vlhkosť najviac [% hmot.] |
Čierne vločky najviac [% hmot.] |
Pluchy a nelúpané zrná najviac [% hmot.] |
Ražné vločky hrubé Ražné vločky jemné |
14 14 |
0,5 0,5 |
0,2 0,2 |
Trhový druh | Vlhkosť najviac [% hmot.] |
Popol v sušine najviac [% hmot.] |
Ovsená múka celozrnná jemná výberová Ovsené krúpy1) Ovsené otruby |
13,5 14,5 14,5 |
3,5 3,5 4,5 |
Trhový druh | Vlhkosť najviac [% hmot.] |
Čierne vločky najviac [% hmot.] |
Pluchy a nelúpané zrná najviac [% hmot.] |
Ovsené vločky hrubé Ovsené vločky jemné Ovsené vločky výberové |
14 14 14 |
0,5 0,5 0,2 |
0,2 0,2 0,1 |
Trhový druh | Vlhkosť najviac [% hmot.] |
Popol v sušine najviac [% hmot.] |
Kukuričná múka Krupica kukuričná špeciál |
15 15 |
0,9 0,9 |
Trhový druh | Vlhkosť najviac [% hmot.] |
Čierne vločky najviac [% hmot.] |
Pluchy a nelúpané zrná najviac [% hmot.] |
Jačmenné vločky hrubé Jačmenné vločky jemné |
14 14 |
0,5 0,5 |
0,2 0,2 |
Trhový druh | Vlhkosť najviac [% hmot.] |
Popol v sušine najviac [% hmot.] |
Kyslosť najviac [mmol/k] |
Krúpy | 15 | neustanovuje sa | neustanovuje sa |
Mlynský výrobok z obilia |
Sito so stranou oka [µm] |
Prepad sitom najmenej [% hmot.] |
Sito so stranou oka [µm] |
Prepad sitom [% hmot.] |
Pšeničná múka hrubá | 500 | 96 | 160 | najviac 15 |
Pšeničná múka polohrubá | 250 | 96 | 160 | najviac 75 |
Pšeničná múka hladká | 250 | 96 | 160 | najmenej 75 |
Pšeničná múka Semolina | – | – | 125 | najviac 30 |
Pšeničná múka Semolina Graham | – | – | 125 | najviac 30 |
Pšeničná krupica detská dehydrovaná | 500 | 96 | 250 | najviac 15 |
Pšeničná krupica jemná dehydrovaná | 500 | 96 | 250 | najviac 15 |
Pšeničná krupica jemná | 500 | 96 | 250 | najviac 15 |
Pšeničná krupica hrubá | 850 | 96 | 450 | najviac 15 |
Ražná múka výražková | 250 | 96 | 200 | najmenej 75 |
Ražná múka chlebová | 250 | 96 | 200 | najmenej 75 |
Kukuričná múka | 280 | 98 | 212 | najviac 70 |
Kukuričná krupica špeciál | 1 000 | 98 | 450 | najviac 25 |
P. č. | Mlynský výrobok | Skupina | Podskupina | Trhový druh |
1. | Zo zrna potravinárskej pšenice letnej alebo pšenice špaldy |
krupica | jemná | Pšeničná krupica detská dehydrovaná |
Pšeničná krupica jemná dehydrovaná | ||||
Pšeničná krupica jemná | ||||
hrubá | Pšeničná krupica hrubá | |||
múka | hrubá | Pšeničná múka hrubá Zlatý klas | ||
polohrubá | Pšeničná múka polohrubá výberová | |||
hladká | Pšeničná múka hladká špeciál 00 Extra | |||
Pšeničná múka hladká T 650 | ||||
Pšeničná múka chlebová | ||||
celozrnná | Pšeničná múka celozrnná špeciál stredná | |||
Pšeničná múka Graham | ||||
klíčky | – | Pšeničné klíčky | ||
Pšeničné klíčky dehydrované | ||||
otruby | – | Pšeničné otruby špeciálne | ||
vločky | neochutené | Pšeničné vločky jemné | ||
Pšeničné vločky hrubé | ||||
ochutené | Pšeničné vločky jemné | |||
Pšeničné vločky hrubé | ||||
2. | Zo zrna potravinárskej raže |
múka | celozrnná | Ražná múka celozrnná stredná |
výražková | Ražná múka výražková | |||
chlebová | Ražná múka chlebová | |||
vločky | neochutené | Ražné vločky jemné | ||
Ražné vločky hrubé | ||||
ochutené | Ražné vločky jemné | |||
Ražné vločky hrubé | ||||
3. | Zo zrna tvrdej pšenice | múka | polohrubá | Pšeničná múka Semolina |
celozrnná | Pšeničná múka Semolina Graham | |||
4. | Zo zrna potravinárskeho ovsa |
múka | celozrnná | Ovsená múka celozrnná jemná výberová |
vločky | neochutené | Ovsené vločky výberové | ||
Ovsené vločky hrubé | ||||
Ovsené vločky jemné | ||||
ochutené | Ovsené vločky výberové | |||
Ovsené vločky hrubé | ||||
Ovsené vločky jemné | ||||
krúpy | – | Ovsené krúpy | ||
otruby | – | Ovsené otruby | ||
5. | Zo zrna potravinárskej kukurice |
múka | – | Kukuričná múka |
krupica | – | Krupica kukuričná špeciál | ||
6. | Zo zrna potravinárskeho jačmeňa |
krúpy | – | Jačmenné krúpy malé |
Jačmenné krúpy stredné | ||||
Jačmenné krúpy veľké | ||||
Perličky | ||||
Lámanka | ||||
vločky | neochutené | Jačmenné vločky jemné | ||
Jačmenné vločky hrubé | ||||
ochutené | Jačmenné vločky jemné | |||
Jačmenné vločky hrubé | ||||
7. | Zo zrna prosa | pšeno | – | Lúpané leštené zrno pšena |
8. | Z pohánky | múka | – | Pohánková múka |
vločky | – | Pohánkové vločky | ||
9. | Iné | mlynské múčne zmesi | – | – |
instantné obilné výrobky |